четвъртък, 1 декември 2011 г.

(булевардни) романи


"жените развалят всеки роман опитвайки се да го направят вечен", оскар уайлд
"жените са убедени, че еякулацията и комуникацията са неразривно свързани", кларнетка

никога няма да забравя тоя израз обуславящ безвкусната "литература", достъпна в първите години на демокрацията, а именно "булеварден роман". там надълго и нашироко се обясняват процесите на случайните съдбовни срещи, влюбването до полуда и всички последващи розови действия, та чак до полудетайлно описание на еротичния акт по сношение на младите вклюбени. не се сещам за подобно четиво, което да завършва по начин, различен от щастливия край, даже обикновено фигурира и замък, празненства и пр.
какво се случва после, булевардната хронология позорно мълчи..

кларнетка, естествено, ненавижда половинчати работи и поради тая причина е решила да поразнищи трайността на любовта след първата брачна нощ и да добави малко страници в романа. ясно е, че никой романтик няма да се зачете. ето защо, романтици от всички страни, натиснете хикса горе вдясно.

години наред листя тоя том с афоризми на оскар уайлд и си мисля колко ще ми бъде приятно да го чуя в разговор. цитатът с романа е най-главно верую на жената, допре ли до чувства. човекът добре го е прозрял, макар да е наблюдавал жените по-скоро с изследователски интерес, отколкото с друг. и все пак: може ли да си спестим значителни загуби в коефициента на полезно действие, след като срещнем някого, или сме обречени на вечно празноглавие в контекста на любовта?
истината рядко е само черна или само бяла; обаче в тоя случай ми се струва, че смело мога да заявя желанието си да изолирам ония сектори в мозъка, които действат от кръста нагоре, леко вляво. мозъкът и сърцето рязко си противоречат; ето защо не е редно вторият орган да ръководи първия, особено когато липсват реални, повтарям реални предпоставки за нещо различно от "ох, ма много мий готинку с негуу". защото след "готинкото" романът, уви, продължава, обаче замъкът липсва тъй, както липсва първоначалния ентусиазъм на всяко ново начало.

П.П.: еякулацията не предшества комуникацията, ако изначално последната е била пренебрегната.